Celulit i anticelulit dijeta - Spoznaj Zdravo
Ženske ruke drže narandžu na nagom bedru.

Celulit i anticelulit dijeta

Celulit je estetski problem koji pogađa većinu žena i čiji uzroci nisu sasvim jasni. Zapravo, faktori koji uslovljavaju njegovu pojavu i to da li izgleda “grozno” ili “ne tako strašno” mogu biti različiti

Ono što je uvek isto, to je da celulit nikada nije prihvaćen kao “uobičajena” pojava,  uvek “smeta” i “grozno izgleda”. Pristupa eliminisanju celulita onoliko je mnogo koliko i jedinstvenih kombinacija faktora zbog kojih se pojavljuje kod svake žene.

Budući da su  uzroci razvoja celulita različiti i mnogi (pol, genetika, hormoni, lekovi, način ishrane, životni stil, količina i vrsta aktivnosti, težina, građa…), tako i pristup rešavanju problema ima smisla ako uključuje promene i delovanje na više nivoa – površinski će tretirati kožu, dok će dubinski ciljati na barem neki od prepoznatih uzroka i na njihovo uklanjanje već prema vrsti celulita i težini stanja.

Kombinovani pristup je uvek najbolji, a kada u fokus stavimo ishranu, treba se edukovati i naučiti koji je to režim ishrane najefikasniji, odnosno šta bi bila anticelulitna dijeta. 

Držimo na umu, sama ishrana može da utiče na barem tri faktora pojave celulita ili njegovog pogoršavanja: elastičnost kože, zadržavanje tečnosti u organizmu, suvišne masnoće.

anticelulit-dijeta

Hrana koja je prijatelj zategnute kože i ona koju celulit nikako ne voli… 

Savršenih prijatelja i apsolutnih neprijatelja, kao i u životu, tako i u ishrani, nema. Puno toga je stvar mere, pa tako bez šećera i soli ne možemo, ali će preterivanje loše uticati na zdravlje i na pojavu celulita.   

Fora je da često unosimo više svega nego što mislimo. Najčešće nismo svesni grickalica, usputnih zalogajčića i dodatne porcije ili ponekog slatkiša koji “nisu strašni” ali jedan pogled na pakovanje, kada ono – “čokoladica” ima “samo” 365 kCal. 

Hm.

Jednako ne vodimo računa o skrivenim izvorima sastojaka sa kojima moramo biti stalno na oprezu. Ako počnete da čitate sastav većine namirnica koje kupujete, primetićete ili potpuno neočekivanu ili mnogo veću količinu upravo šećera i soli od one koja vam je realno potrebna. Sve skupa – nezdrava količina.

Pouzdano zdravi izvori energije, koji će podržati borbu protiv celulita su, recimo, banane. Sjajan izvor energije, ali sadrže i idealan omer kalijuma i natrijuma, elektrolita koji organizmu pomažu da očuva funkciju zadržavanja vode normalnom. Pomorandže su anticelulitna namirnica bogata vitaminom C, važnim za imunitet i metabolizam generalno, ali koji ima i veliki uticaj na poboljšanje i jačanje cirkulacije. Vitamin C je važan za sintezu kolagena, odnosno za elastičnost kože, a tako i eliminaciju viška vode i toksina te zatezanje kože. Brokule su takođe bogate vitaminom C i pospešuju proizvodnju kolagena. Pritom su sjajan izvor vlakana, a to će pomoći kod svake dijete koja cilja na gubitak kilograma i suvišnih masnoća i celulita. Masne ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama , zdravim masnoćama kojih nikada nije previše a najčešće i ne unosimo dovoljno! Omega-3 masne kisline su važna pomoć organizmu u borbi sa upalnim stanjima i različitim zdravstvenim i estetskim problemima: od bolesti krvnih sudova, preko artritisa do akni i borbe s celulitom

Anticelulitna dijeta preporučuje i paradajz, rukolu, celer, upotrebu lanenog semena…  protiv celulita definitivno treba izbegavati namirnice koje pogoršavaju upale povezane sa celulitom i njegovim pogoršanje, to su grickalice, posebno čips, proizvodi iz pekare, visokoprerađene namirnice i preterivanje sa mesom.

 

 Voda, voda, i još vode… a ima nečeg i u “anticelulitnoj” fizičkoj aktivnosti

Nijedna dijeta, a posebno anticelulitna, nema mnogo smisla bez dovoljnog hidriranja organizma i detoksikacije, a to znači – dovoljno unosa vode.

Više vode znači snažnije izbacivanje toksina iz organizma, veći osećaj sitosti, zdraviji metabolizam, lakše skidanje kilorama a onda i – bolju prevenciju nastanka celulita ili smanjenje njegove vidljivosti.

Preporučena dnevna doza vode je između osam i deset čaša, ili oko dva litra. Osim vode, vrhunski je saveznik u borbi protiv masnih naslaga, posebno protiv celulita,  zeleni čaj.

Veliko ne su energetski napici, zašećereni sokovi, tzv. dijetalni sokovi, naizgled bez šećera, ali prepuni zaslađivača koji ometaju normalne metabiličke procese i razgradnju masnoća. Nemojte piti “zdrave” voćne sokove jer su i to šećeri koji vam ne trebaju. Pojedite voćku tu i tamo, ali čistite organaizam prirodno – vodom i najboljim anticelulitnim napitkom, zelenim čajem.

Anticelulitna dijeta će dati najbolje rezultate uz redovnu fizičku aktivnost. Telu je neophodno da troši kalorije, a koži je neophodno zatezanje, kako ne bi došlo do pojave omraženog efekta “pomorandžine kore”. 

Aktivnost birajte u skladu sa svojim mogućnostima i sklonostima, to može biti šetnja ili trčanjeplivanje, vožnja bicikla, grupni program, rad sa personalnim trenerom ili jednostavno preskakanje vijače.

Neko bi rekao da će vas kombinacija zdrave ishrane, optimalnog unosa vode i uvećane potrošnje kalorija pripremiti za plažu i bikini, a mi kažemo – bićete trajno spremni za svaki izazov, jer je zdravlje uvek na strani lepote.

Još par saveta protiv celulita…

  • Nikada ne gladujte. Telo će upamtiti šta ste mu uskratili, alarmiraće sisteme za opstanak, usporiti mršavljenje a i u nekom trenutku panično nadoknaditi sve što ste mu u preterivanju uskratili. Celulit ćete samo pogoršati.
  • Izbegavajte stres, spavajte i odmarajte dovoljno. To je važno za hormonalnu ravnotežu, održavanje mišićne mase i zdrav proces mršavljenja.
  • Koristite kreme i gelove koji će pomoći potkožnoj cirkulaciji, eliminaciji toksina, olakšati samomasažu i zategnuti kožu.

 

Volite sebe bez obzira na izgled i uživajte u svakom koraku kojim činite svoj život kvalitetnijim i zdravijim, lepota je njegov prirodni saveznik.

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tabela Sadržaja

Popularno

Preporučujemo za vas

Dve jednako oučene žene sede prekriženih nogu i drže knjigu ispred lica

Tip kože i idealna nega lica

Većina nas sledi univerzalne savete za negu kože lica, ali oni nisu dovoljni da odgovore na specifične potrebe svake od nas. Zato dobar deo žena

Lice mlade žene u ležećem položaju sa uljem koje kaplje na obraz

Komedogenost prirodnih ulja i nega lica

Nega masnog lica ili sklonog bubuljicama zahteva upućenost. Ako niste čuli za izraze komedon ili komedogena kozmetika, vreme je da se informišete. Komedoni su rezultat začepljenih

Staklena bočica sa uljem stoji na cvetovima smilja

Ulje od smilja za negu lica

Čudesno smilje! Smilje je biljka u dugoj upotrebi na Balkanu i Mediteranu zbog svog lekovitog dejstva na organizam i kožu. Smilje se oduvek koristi kao

Jer sve što nam treba
je već tu

Kontakt informacije

Zapratite nas

Ostavite nam poruku