Hrana za dijabetičare - Spoznaj Zdravo
hrana-za-dijabetes

Hrana za dijabetičare

Dijabetes je opasna bolest, koja može dovesti i do najgoreg ishoda veoma brzo, ukoliko ne postoji disciplina. Do sada je poznato da postoje tri glavna tipa: tip 1 koji je ujedno i najteži i nastaje usled nemogućnosti pankreasa da proizvodi insulin; tip 2 je najrasprostranjeniji i javlja se uglavnom kod gojaznih osoba i onih koji pate od hipertenzije ili povišenog holesterola; gestacijski se javlja pred kraj trudnoće, ali prolazi odmah nakon.

Dijabetes je stanje sa kojim se normalno živi, uz pridržavanje određenih pravila. Oni se direktno tiču unosa hrane i pića. Naravno da postoje mala odstupanja i dani kada se organizam može prevariti. Ali, većina vremena mora se posvetiti pripremanju hrane i unosu zdravih namirnica.

 

Šta dijabetičari smeju da jedu

Dijabetičarska dijeta može da obiluje voćem i povrćem. Tu prednjače maline, jagode i borovnice. Iako je ovo voće jako slatko, ustvari ima nizak glikemijski indeks i zato se preporučuje dijabetičarima da zaslade dan. Grickalice je moguće zameniti bademima i pistaćima, a masna hrana avokadom, koji radi čuda za organizam. Što se tiče povrća, tu su poznati borci protiv mnogih stanja, pa i šećera, poput: spanaća, karfiola, belog luka, šargarepe.

hrana-za-dijabetes

Gotovo svaka dijeta na svetu, pa i dijabetska, zasniva se na unosu belog mesa, koje je puno proteinima i može uticati na smanjenje nivoa šećera u krvi. Tu se pre svega misli na piletinu i ćuretinu. Piletina treba da se jede bez kožice, a obe vrste mesa se spremaju bez mnogo ulja i masti. Ako baš mora, onda se preporučuje maslinovo ulje. Pored belog mesa, riba je sjajan izbor za obilan i ukusan obrok za sve one koji se moraju paziti. Losos je već odavno popularan kao najbolji izbor, a bogat je i omega 3 masnim kiselinama, koje metabolizam obožava. Dijabetičari su u riziku od začepljenja krvnih sudova i infarkta. Unosom omega 3 ti procenti se drastično smanjuju.

Jaja su takođe odličan način da se obrok učini zanimljivim, a pritom i hranljivim. Ona jačaju proizvodnju dobrog holesterola i utiču na smanjenje šećera u krvi. Uz jaja, obično ide i šolja mleka, jogurta ili pavlake. A, može i neki sir. Mlečni proizvodi su definitivno ok za dijabetičare, sve dok imaju nizak postotak masti u sebi. Grčki jogurt je ukusna namirnica koja pritom i utiče na kontrolu šećera.

Hleb i razna peciva nisu zabranjena kod ishrane za dijabetičare, ali veoma je važno izbegavati belo brašno, koje je puno glutena. Umesto njega, treba potražiti pekarske proizvode i testenine od integralnog brašna, koje je bogato ugljenim hidratima, ali koje ne stvara probleme. Uz to, cimet je lep začin koji smanjuje holesterol i trigliceride. Ista stvar je i sa maslinovim uljem.


Šta izbegavati

Vest koja će obradovati sve dijabetičare je da slatkiši nisu 100% zabranjeni. Moguće je s vremena na vreme zasladiti sebi dan, ali bez preterivanja. Unos velike količine rafinisanog šećera utiče na rast holesterola, ali ne i direktno na pojavu dijabetesa. Međutim, kada se on pojavi, dolivanje ulja na vatru definitivno neće sanirati stvar. Isto važi i za so.

Trans masti koje se nalaze u hrani koju verovatno svi jedemo svakodnevno su izuzetno štetne čak i za zdrave osobe, a kamoli za dijabetičare. One se nalaze uglavnom u prženoj hrani.

I dok se belo meso itekako preporučuje za ishranu kod dijabetičara, za crveno meso važi potpuno suprotno zato što sadrži više masti. Belo brašno se teško vari i povećava nivo šečera u krvi.rizi

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tabela Sadržaja

Popularno

Preporučujemo za vas

Dve jednako oučene žene sede prekriženih nogu i drže knjigu ispred lica

Tip kože i idealna nega lica

Većina nas sledi univerzalne savete za negu kože lica, ali oni nisu dovoljni da odgovore na specifične potrebe svake od nas. Zato dobar deo žena

Lice mlade žene u ležećem položaju sa uljem koje kaplje na obraz

Komedogenost prirodnih ulja i nega lica

Nega masnog lica ili sklonog bubuljicama zahteva upućenost. Ako niste čuli za izraze komedon ili komedogena kozmetika, vreme je da se informišete. Komedoni su rezultat začepljenih

Staklena bočica sa uljem stoji na cvetovima smilja

Ulje od smilja za negu lica

Čudesno smilje! Smilje je biljka u dugoj upotrebi na Balkanu i Mediteranu zbog svog lekovitog dejstva na organizam i kožu. Smilje se oduvek koristi kao

Jer sve što nam treba
je već tu

Kontakt informacije

Zapratite nas

Ostavite nam poruku